Inne

Jak piec bezglutenowo?

Pieczenie bezglutenowe to coś więcej niż używanie różnych składników. Obejmuje również nowe techniki. Tradycyjne pieczenie to nauka ścisła

, wykorzystująca znane od dawna techniki. Jednak jeśli w grę wchodzi żywność bezglutenowa, w grę wchodzi wiele nowych czynników i często kluczowe założenia standardowego wypieku nie mają już zastosowania. Oto kilka faktów dotyczących pieczenia bez glutenu, które należy znać, aby uzyskać wypieki o wyśmienitym wyglądzie i smaku.

Jak odmierzać mąkę bezglutenową do wypieków?

Większość domowych piekarzy odmierzając mąkę stosuje tradycyjnego odmierzania, ale nie działa to dobrze w przypadku bezglutenowej mąki i skrobi. Te mąki i skrobie są drobniejsze niż mąki pszenne, co utrudnia równomierne przełożenie ich do miarki.

Ponadto taka żywność bezglutenowa jest często sprzedawana w małych torebkach lub pudełkach, więc trudno jest manewrować miarką wewnątrz opakowania bez tworzenia bałaganu. Prostym rozwiązaniem jest użycie wagi i zważenie mąki zamiast polegania na wahających się pomiarach objętości. Zdecydowanie zaleca się używanie wagi do pieczenia przepisów bezglutenowych.

Czy żywność bezglutenowa w pieczeniu pozwoli uzyskać jednolitą teksturę?

Podczas gdy tradycyjne przepisy często ostrzegają przed nadmiernym mieszaniem, aby uniknąć tworzenia nieprzyjemnej struktury w delikatnych wypiekach (takich jak babeczki i ciasta), aby nie stały się gumowate, okazuje się, że jest odwrotnie w przypadku ciasta bezglutenowego. W rzeczywistości często próbujemy nadać ciastom bardziej jednolitą strukturę, aby lepiej wyrosły i były przyjemniejsze w konsumpcji, a także tworzyły dobre podparcie do innych składników ciast, takich jak jagody.

Przykładowo – bezglutenowe babeczki jagodowe mogą świetnie pokazać różnicę między nieutwardzonym ciastem a dobrze wymieszanym ciastem pod względem zarówno ogólnej wysokości

, jak i możliwości równomiernego podtrzymywania jagód w całej babeczce. Warto to wiedzieć, aby ciasta bezglutenowe wyrosły naprawdę pięknie i były smaczne.